Produksjon

 

Familiebedriften Hillesvåg Ullvarefabrikk har laget kvalitetsprodukter av ull i generasjoner. Garnet og ullen produseres etter god gammel metode av mennesker som har følelse for ullen og tråden. Produksjonen er av håndtverksmessig høy kvalitet. De over 100 år gamle maskinene er fremdeles i drift og deler av prosessen er fremdeles manuell. Gjennom alle ledd er det håndarbeid og flid som står i fokus. Produksjonen av garn og ull i Hillesvåg Ullvarefabrikk er det nærmeste du kommer håndarbeid i en ullvarefabrikk.

Produksjon av Ullgarn (kardegarn)

Blanding av ull

Vi bruker Norsk ull, som kommer inn til fabrikken i store, sammenpressede sekker. Ullen blir veid opp og blandet i en blandemaskin. Den hardpakkede ullen får da en myk og luftig konsistens. I denne prosessen tilsettes litt olje og vann. Dette hindrer statisk elektrisitet i ullen og smører fibrene slik at de oppfører seg som ønsket i de påfølgende prosesser.

Karding

Den skånsomme kardingen og langsomme tørkeprosessen bevarer ullens styrke, spenst og glans. Den norske ullen blir kardet skånsomt i de over 100 år gamle maskinene.

Kardemaskinen består av roterende valser med tynne nåler tett i tett. Her blir ullen bearbeidet og fibrene nesten helt parallellisert. Ullen kommer ut av maskinen som et tynt flor. Den siste delen av kardemaskinen kalles flordelen. Her blir floren delt opp i tråder uten tvinn. Dette kalles forgarn. 

Forgarnet blir rullet opp på lange stokker.
Disse stokkene, kalt forgarnsruller, blir transportert til spinnemaskinen.

Spinning og tvinning

Spinningen og fargingen foregår under nøye overvåking. Ved hjelp av hurtigroterende spindler blir så snoen satt i garnet. Vi har nå et 1-trådet garn. 

Noe garn blir brukt slik, men mesteparten blir tvunnet 2- eller 3-trådet. Da blir det 1-trådede garnet satt over på en tvinnemaskin. Her er også roterende spindler som tilfører garnet den ønskede tvinnesno. Spinnesno og tvinnesno går som regel hver sin vei.

Hesping

Etter tvinning blir garnet hespet. Garn som skal brukes til håndstrikking eller veving blir hespet i 100g hesper, som oftest i fedd á 2 x 50g slik at de kan deles. Garn som skal brukes til strikkemaskin blir gjerne hespet i 0,5 kg krysshesper slik at det kan legges på spoler.

 Etter hesping blir garnet vasket for å få vekk spinnoljen som ble tilsatt i blandeprosessen.

Farging

Vi farger alt garnet og ullen som kommer inn på fabrikken selv. I fargeriet er det 10 fargekar og vi farger vanligvis store partier av gangen. Men vi kan også utføre spesialfarging av garn helt ned i fire kilos partier.

Tørking

Etter farging blir garnet fraktet til tørkeloftet hvor garnet lufttørkes over natten. Den langsomme tørkingen gjør at spensten og grepet i garnfibrene bevares.

Vriding

Når garnet er ferdig tørket blir garnhespene vridd for hånd. Deretter blir banderolene med garninformasjonen lagt på for hånd før garnet blir pakket i kiloposer. Dette er også den siste kontrollposten hvor garnet blir møysommelig sjekket for feil før det sendes ut til kunder.

 

Spoling

Garnet som skal gå til strikkemaskin blir lagt over på spoler. På spolemaskinen blir garnet tilført en liten mengde parafinvoks, slik at garnet skal gli lettere i nålene på strikkemaskinen.

Produksjon av kardet ull til toving

Ull som skal brukes til toving blir blandet på samme måte som ved garnfremstilling. Her kan ullen være farget på forhånd. Kardingen er også den samme som ved garnfremstilling. Men her blir den tynne floren som kommer ut av maskinen, rullet opp på en stor rull i så mange lag at vi får en passelig tykk pels. Denne blir så tatt av rullen og delt opp i ønskede lengder.

 

 

 

Om Hillesvåg Ullvarefabrikk

Nyhetsbrev

Motta spennende inspirasjon
og gode tilbud fra oss!

Aktuelt fra nettbutikken
 • Nyheter

  Les mer om våre inspirerende nyheter, nye oppskrifter og garnpakker på www.ull.no

 • Garn

  Se vårt store utvalg av ulike typer Hifa-garn i nettbutikken - www.ull.no

 • Ull

  Ull i flotte farger og variasjoner finner du i nettbutikken www.ull.no

 • Oppskrifter

  Du finner et stort utvalg av strikke- og hekleoppskrifter i vår nettbutikk www.ull.no