Historie

Hillesvåg Ullvarefabrikk – Et stykke norsk tekstilhistorie

Hillesvåg Ullvarefabrikk AS er et familieaksjeselskap og ble grunnlagt i 1898 av Mikkel Myhr.

Etablering av Hillesvåg Ullvarefabrikk

Mikkel Myhr var en kremmer som i sin ungdom drev landhandel på Ostereidet ved Osterfjorden. Da Dale fabrikker startet, så Mikkel muligheten til å utvide sin handelsvirksomhet. Han tok med seg sin unge familie og flyttet til Dale hvor han startet to butikker og et bakeri. På Dale fikk ha ideen til å starte sin egen ullvarefabrikk. I Hillesvåg ved Osterfjorden fant han en tomt og en elv med rikelig vannføring til å drive maskinene. Mikkel Myhr trengte konsultasjon på fagkompetanse for spinning av ull. Med faglig bistand fra de nærliggende bedriftene Dale Fabrikker og Ytre Arne Fabrikker, fikk han i gang produksjonen.

Den første tiden

I den første tiden kom bøndene med ullen sin og fikk igjen garn laget av sin egen ull. Fra 1953 ble det utvidet til sentralt ullkjøp. Fabrikken hadde også eget veveri hvor det ble laget vadmel, sjeviot og ulltepper. Bønder som vevet selv kunne levere inn det vevede stoffet for å få det vasket, valket og ruet.

Utvikling og tilpasning

Utvikling og tilpasning av produksjonen til markedet har vært gjennomgående. Fra 1950-årene var hovedproduksjonen garn til industrikunder som laget gulvtepper, møbelstoff og trikotasje. I begynnelsen av 1970-årene ble det lagt om til håndarbeidsgarn for strikking og veving. Helt siden 1930–tallet har fabrikken kardet ull til de tradisjonelle filttøflene som kalles ”pampusser”. Siden har karding av farget ull vært en stor suksess og utgjør i dag ca 50 prosent av produksjonen.

I dag leverer vi Hifa ull og garn av høyeste kvalitet til produsenter, kunstnere, designere og hobbyentusiaster over hele verden.

4 generasjoner

Da Mikkel begynte å bli gammel, overtok hans yngste sønn Birger, ledelsen. Han arbeidet på den tiden i Bergen Kreditbank. I 1960 årene overtok Birger sin eldste sønn, Gunnar, ledelsen etter at han hadde utdannet seg til tekstilingeniør i Sverige. Han arbeider fremdeles i bedriften, men det er hans to sønner, Øyvind og Arild, som nå har overtatt den daglige driften. Øyvind har tatt fagbrev både i farging/etterbehandling og garnfremstilling/spinning, mens Arild har tatt fagbrev i kjemiprosess og garnfremstilling/spinning. Øyvind er daglig leder, og Arild tar seg av den tekniske siden.

I dag arbeider det om lag 20 personer i bedriften fordelt på produksjon, administrasjon og salg. Garnet og ullen som produseres under merkenavnet Hifa, blir solgt i Hifa-butikken – fabrikkens eget butikkutsalg, i nettbutikken www.ull.no og hos utvalgte forhandlere rundt omkring i landet.

 

Ring oss gjerne på telefon 56 35 78 00 hvis du har spørsmål om garn og ull.

Besøk vår nettbutikk ull.no for å handle garn, ull, gaver og klær

Om Hillesvåg Ullvarefabrikk

Nyhetsbrev

Motta spennende inspirasjon
og gode tilbud fra oss!

Aktuelt fra nettbutikken
 • Nyheter

  Les mer om våre inspirerende nyheter, nye oppskrifter og garnpakker på www.ull.no

 • Garn

  Se vårt store utvalg av ulike typer Hifa-garn i nettbutikken - www.ull.no

 • Ull

  Ull i flotte farger og variasjoner finner du i nettbutikken www.ull.no

 • Oppskrifter

  Du finner et stort utvalg av strikke- og hekleoppskrifter i vår nettbutikk www.ull.no