Illustrasjonsbilde

Tovingens historie

Å tove ull er en av verdens eldste teknikker. Man antar at filting av ull er en eldre teknikk enn spinnekunsten og de eldste funnene antas å være rundt 8000 år gamle. Tove-teknikken har stått i fare for å bli glemt, men i de senere år er toving av ull er tatt opp igjen av mange. Den gamle nordiske tradisjonen å filte tøfler, vester, votter, hatter osv. kan man i dag lære på kurs eller gjennom et godt utvalg av hobbybøker om toving. Filting av hatter er kjent i Norden så vel som i hele Europa.

Historie

Historisk er det steppefolk og nomadestammer i Øst, som Russland, Mongolia og Kina som har benyttet filt på den mest mangfoldige måten. Toving har en enklere fremstillingsprosess som ikke krevde mye utstyr.

De eldste funnene av filt er fra Actai-fjellene i grenseområdet mellom Russland og Mongolia. Disse funnene daterer seg til ca. 600 år f. Kr.

Man går ut fra at det var nomadestammene som brakte teknikken videre til Hellas og Roma, og derfra over i Europeisk historie. Tovingens enkle fremstillingsprosess krevde ikke mye utstyr og i tillegg hadde de rikelig tilgang på ull fra sauer. Dette gjorde at toving ble en ettertraktet fremstillingsmåte av tekstiler som passet vandrerfolket godt.

Toving i Norden

I Norge har det også vært en direkte innflytelse fra Russland og Finland. Også i våre dager er filtetradisjonene levende hos enkelte Asiatiske nomadestammer. I Norden kan man finne skriftlige kilder om sadler av filt, hodeplagg og kapper fra islandske sagaer.

Toving kalles også filting. «Toving» eller «tova» er det oldnorske ordet for å filte, og i Norge i dag bruker vi fortsatt ordet tove. De eldste norske filtfunn stammer fra Hordaland fylke, hvor man fant en bronseurne fra 500-tallet. I urnen lå den dødes brente knokler pakket inn i to stykker med filt på 35-40 cm.

I de Nordiske landene brukte man tovede kapper i strid og kamp i middelalderen (ca. år 1000) for å beskytte seg og hesten. Kappene var tette og fungerte som en rustning.I Nord-Norge er filtetradisjonen å tove tøfler fremdeles levende.

Toving av sko

Tovede vintersko har vært vanlige her i landet opp gjennom tidene. Særlig i Finnmark kom det kjøpmenn fra Russland og solgte støvler av tovet ull. Disse var svært varme og gode å bruke i kaldt klima. Rundt på gårdene tovet kvinnene sokker til innebruk. Dersom sokkene skulle brukes ute, fikk de påsydd lærsåler. Slike sko brukte blant annet den norske troppen som skulle representere Norge under vinter OL i 1952. På Osterøy i Hordaland har man like til i dag produsert den kjente Haustøffelen eller også kalt Pampus, med sin karakteristiske skinnsåle og hempe. Denne tøffelen ble produsert av småprodusenter rundt om på gårdene og levert til alle landets Husflidsbutikker i en årrekke.

 

Ring oss på telefon 56 35 78 00 hvis du har spørsmål om toving.

Besøk vår nettbutikk ull.no for å handle ull til toving.

 

Nyttig

Nyhetsbrev

Motta spennende inspirasjon
og gode tilbud fra oss!

Aktuelt fra nettbutikken
 • Nyheter

  Les mer om våre inspirerende nyheter, nye oppskrifter og garnpakker på www.ull.no

 • Garn

  Se vårt store utvalg av ulike typer Hifa-garn i nettbutikken - www.ull.no

 • Ull

  Ull i flotte farger og variasjoner finner du i nettbutikken www.ull.no

 • Oppskrifter

  Du finner et stort utvalg av strikke- og hekleoppskrifter i vår nettbutikk www.ull.no